Μ. Υδραίου:

Στόχος μας η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών

Τα βραβεία για τη συμμετοχή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο “Πάμε Ανακύκλωση” παρέλαβαν από τη Δήμαρχο Μ. Υδραίου σήμερα διευθυντές και εκπρόσωποι των σχολείων που πρώτευσαν στην πρωτότυπη αυτή περιβαλοντική δράση που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Η εκδήλωση διεξήχθη στον αίθριο χώρο του δημαρχείου (Μαράσλειο Μέγαρο), όπου και πραγματοποιήθηκε η απονομή των επαίνων και των δώρων παρουσία του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Γ. Σερεμέτη, της Εντεταλμένης Συμβούλου για θέματα Παιδείας Μαρίας Ζερβού αλλά και εκπροσώπων της πλατφόρμας Followgreen. Τα πρώτα σχολεία πήραν χρηστικά δώρα και δεντράκια για τις σχολικές τους μονάδες, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες όλα τα σχολεία θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής.

Ο Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, το σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει». Η φετινή συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, καθώς εντός μόνο τεσσάρων μηνών, μέσω της δράσης, τα 23 δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν συνέλεξαν περισσότερα από 7.500 κιλά κάνοντας διαλογή στην πηγή τεσσάρων ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες).

Η Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου, χαιρέτησε την προσπάθεια των μαθητών και σημείωσε πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των

απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι. Σήμερα, είμαστε εδώ για να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες παιδιών, γονιών και καθηγητών, της σχολικής κοινότητας. Είμαστε εδώ για να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ξεκίνησε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση. Η αποδοχή της καινοτόμου πρωτοβουλίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε σε διάστημα 10 μηνών, να ξεπεράσει τα 700 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν αισθητά στο κάλεσμα του Δήμου. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο πρόγραμμα 71 επιχειρήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 αγορές με εξαργύρωση πόντων επιβράβευσης της πλατφόρμας.

Σημειώνεται ότι τόσο οι μαθητές όσο και γονείς από τα 23 σχολεία που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα ανακύκλωσαν πάνω από 10.000 κουτάκια αλουμινίου. Ό)πως επισήμανε η εκπρόσωπος από το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει», Ειρήνη Τοπουζίδου “κάθε φορά που ανακυκλώνουμε ένα κουτάκι αλουμινίου εξοικονομούμε 95% ενέργεια σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Όμως, αυτό που μετράει πιο πολύ είναι ότι τα παιδιά υιοθετούν την ανακύκλωση ως συνήθεια. Μαθαίνουν, από το σχολείο, ότι μια μικρή πράξη της καθημερινότητας μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον, αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας.