Στα ζητήματα λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας και στα όσα επετεύχθησαν στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τους τελευταίους μήνες υπό την ηγεσία της αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Παράλληλα η κ. Μερόπη Υδραίου απάντησε στην κριτική που ασκούν οι δήμαρχοι Βορρά και Νότου ως προς τη μεταφορά των απορριμμάτων και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση γιατί αυτή είναι μόνο εις βάρος των δημοτών και της σωστής ενημέρωσής τους.

Ειδικότερα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, αναφέρθηκε στα όσα προώθησε η διοίκηση του φορέα υπό την προεδρία της τους τελευταίους μήνες με την βοήθεια της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου την οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι τα ζητήματα και τα έργα που προωθήθηκαν είχαν και έχουν μόνο στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού μας. Όπως είπε, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του φορέα προχώρησαν όλα όσα είχαν σχεδιαστεί και αποφασιστεί και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προώθηση του έργου αποκατάστασης των τριών παλιών κυττάρων και στην ενδεδειγμένη και βάσει της νομοθεσίας λειτουργία του βιολογικού με την καλύτερη δυνατή απόδοση. Παράλληλα, επεσήμανε η κ. Υδραίου, ότι επετεύχθη αυτό που για πολίτες αλλά και για πολιτικούς φάνταζε αδύνατο, δηλαδή η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να ξαναζήσει το νησί των εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ότι εξετάζεται με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας και με επιπλέον αποδέκτη κάνοντας γνωστό ότι εξετάζεται η επιλογή των Ιωαννίνων. Η κ. Υδραίου τόνισε ότι πέραν της μεταφοράς των απορριμμάτων μέχρι τέλους του έτους, θα προχωρήσει και η διαδικασία για τη μεταφορά των απορριμμάτων για 2 συν 1 χρόνια έως ότου έχουμε στο νησί μας νόμιμο σύγχρονο αποδέκτη, όπως προέβλεπε και αρχικά ο σχεδιασμός, και διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα και των δύο Δημάρχων Βορρά και Νότου να επιθυμούν και να κάνουν πράξη τη μεταφορά των απορριμμάτων αυτόνομα ο καθένας για το Δήμο του. Τέλος, η κ. Υδραίου ανέφερε ότι προωθήθηκε αυτούς τους μήνες και η υπόθεση της κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης η οποία έφτασε στη δημοπράτηση και προχωρά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ωστόσο, όπως είπε η πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του φορέα υπό τη νέα διοίκηση, οι Δήμαρχοι Βορρά και Νότου έβαζαν εμπόδια και τρικλοποδιές ή προσπαθούσαν τεχνιέντως με αιτήματα αναβολών των θεμάτων να καθυστερήσουν τη

δρομολόγηση και την εξεύρεση λύσεων στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον τόπο μας. Η Μ. Υδραίου σχετικά με τη στάση των δύο δημάρχων αλλά και τις δηλώσεις τις οποίες έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Υπάρχουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης που σκοπίμως παραπληροφορούν τους δημότες για εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα, γεγονός το οποίο είναι τραγικό διότι παίζουν με τη ζωή των δημοτών, με την ποιότητα ζωής μας και την καθημερινότητα. Το να δημιουργούν στους δημότες ανησυχίες που δεν βασίζονται σε ερείσματα βάσιμα, το θεωρώ απαράδεκτο.

Αυτή την παραπληροφόρηση δυστυχώς ταΐζει και ποτίζει και μέρος του πολιτικού προσωπικού εις βάρος του τόπου και του δημόσιου συμφέροντος. Κατ’αρχήν, με λύπη μου βλέπω οι συνάδελφοί μου Δήμαρχοι του Βορρά και Νότου ότι αρέσκονται στο να συνεχίζουν την παραπληροφόρηση, να φωνασκούν, να λένε μεγαλοστομίες σε προσφιλή γι’ αυτούς κανάλια που προφανώς βρίσκουν έδαφος για να κάνουν κάτι τέτοιο. Εμάς δεν μας αφορά αυτό, είναι δικαίωμά τους, όμως μας αφορά όταν λέγονται ψεύδη, συκοφαντίες και όταν υπάρχει αυτή η κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα λάσπη. Αυτά δεν μας αγγίζουν, ούτε μας τρομάζουν, ούτε προσωπικά εμένα ως Δήμαρχο και Πρ. του ΦΟΔΣΑ, κάνει όμως κακό στα δημόσια και δημοτικά πράγματα.

Προφανώς η μεταφορά των σκουπιδιών ήταν αυτό που πείραξε πιο πολύ από όλα, το ότι κάναμε το αδύνατο δυνατό.

Προφανώς από τις δηλώσεις τους, δεν ξέρω για ποιους λόγους, δεν άρεσε η εξέλιξη αυτή στους δημάρχους Βορρά και Νότου. Αναρωτιέμαι γιατί δεν τους άρεσε το να απαλλαγεί η Κέρκυρα από τα σκουπίδια, το να μην ξαναδυσφημιστούμε παγκοσμίως ως τουριστικός προορισμός.

Και ρωτώ, θέλουν να ακολουθήσουν άλλες πρακτικές; Ποιά είναι η απάντηση στο πρόβλημα γι’ αυτούς; Οι ανεξέλεγκτες χωματερές; Οι φωτιές στα σκουπίδια; Η εναπόθεση από δω και από κει; Ή στο και τέταρτο να πνιγόμαστε και να δίνουμε απευθείας αναθέσεις και να φεύγουν εκατομμύρια από την τσέπη του Κερκυραίου σε διάφορους εργολάβους που αρέσκονται να έρχονται ως σωτήρες για να σώσουν στο και τέταρτο την Κέρκυρα από τα σκουπίδια που είναι στους δρόμους; Αυτά τα ερωτήματα ψάχνουν απαντήσεις, γιατί ξέρουμε πόσα εκατομμύρια δόθηκαν στο παρελθόν.

Εμείς λοιπόν ως υπεύθυνη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και η πλειοψηφία αυτού, όσο και αν τους πειράζει, όσο και αν δεν θέλουν, όσο και αν θέλουν άλλες λύσεις που είχαν μάθει προφανώς στο παρελθόν, θα προχωρήσουμε σε ό,τι προβλέπεται στο σχεδιασμό μέχρι και την τελευταία μέρα και ώρα άσκησης των καθηκόντων μας. Γιατί, αυτό είναι το καθήκον που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και στους δημότες όλου του νομού. Αν τους πειράζει ότι τα αυτοκίνητα μεταφοράς είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, αν τους ενοχλεί που τα κάναμε όλα γρήγορα, για μας δεν είναι ψόγος αλλά επιβεβαίωση και ενθάρρυνση.”

Η κ. Υδραίου αναφέρθηκε ωστόσο και σε οφειλή των δύο Δήμων Βορρά και Νότου για την μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων. Για το θέμα, δήλωσε τα εξής:

“Για τους δημότες όλης της Κέρκυρας, με εξαίρεση τους Παξούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, πληρώνει μόνο ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Οι δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας πληρώνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι σήμερα για όλο το νησί. Τους έχω καλέσει πολλές φορές ευγενικά και με έγγραφα τους Δήμους Βορρά και Νότου, τους καλώ για άλλη μια φορά δημόσια, πριν κάνουν τις βαρύγδουπες και αίωλες δηλώσεις τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους και να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν στο Φορέα Διαχείρισης ώστε να καλύψουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων τους και των δημοτών τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, και το θεωρώ άδικο, αντισυναδελφικό, αντιδημοκρατικό, να πληρώνουν μόνο οι δημότες της Κεντρικής Κέρκυρας.”